Μαριναρισμένο κοτόπουλο- όταν το δοκιμάσεις, δεν θα θες να καταναλώνεις αλλιώς το κοτόπουλο!
Τι είναι η μαρινάδα; Για όσους δεν είναι οικείοι με την λέξη, πρόκειται για έναν συνδυασμό μυρωδικών, μπαχαρικών, ελαίου και άλλων πρόσθετων συστατικών για έξτρα γεύση. Και γιατί να ενθουσιαστείς και να θες να το δοκιμάσεις; Εκτός από το ότι έτσι είναι πιο γευστικό το κοτόπουλο, είναι παράλληλα πιο εύκολο να μαγειρευτεί αλλά και πιο μαλακό και χυμώδες, προσθέτοντας έξτρα απόλαυση!
Από τι μπορεί λοιπόν να αποτελείται μια μαρινάδα;
· Έλαιο: κρατά την υγρασία του κρέατος και επιτρέπει στις γεύσεις από τα υπόλοιπα συστατικά να μεταφερθούν στο εσωτερικό του κοτόπουλου. Θα μπορούσε να είναι ελαιόλαδο ή κάποιο άλλο φυτικό έλαιο.
· Όξινα συστατικά: αυτά βοηθούν στο να γίνεται το κρέας πιο τρυφερό. Συχνά χρησιμοποιούνται χυμοί εσπεριδοειδών, ξύδι, γιαούρτι ή ξινόγαλα.
· Μπαχαρικά & μυρωδικά: Έτσι μπορούν να υπάρξουν διαφορετικοί απολαυστικοί συνδυασμοί, μιας και αυτά τα συστατικά δίνουν το boost γεύσης. Κάποια παραδείγματα είναι ξύσμα εσπεριδοειδών, πάπρικα, σκόρδο και βασιλικός.
Χρειάζεται, επίσης, χρόνος για να αφήσεις το κοτόπουλο να μαριναριστεί.
Πώς φτιάχνεται;
Για να έχεις υπόψιν σου τις ποσότητες που χρειάζονται, για 500 γραμμάρια κοτόπουλο αντιστοιχεί περίπου ½ φλιτζάνι μαρινάδα.
1. Αρχικά, προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ για να τα ανακατέψουμε καλά όλα μαζί.
2. Επιλέγουμε πού θα γίνει το μαρινάρισμα. Δηλαδή, ή σε ένα ρηχό πιάτο ή σε γυάλινο δοχείο τροφίμων/ μπολ ή σε πυρέξ (για να μπει κατευθείαν μετά το μαρινάρισμα για ψήσιμο) ή σε επανασφραγιζόμενη σακούλα τροφίμων.
3. Βάζουμε το κοτόπουλο εκεί, αφού το κόψουμε επιφανειακά με μαχαίρι.
4. Ρίχνουμε από πάνω την μαρινάδα.
5. Το αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί.
Για πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται να το αφήσουμε στο ψυγείο;
Ο γενικός κανόνας είναι ότι μπορείς να το αφήσεις για 30 λεπτά με 6 ώρες στο ψυγείο. Για το καλύτερο αποτέλεσμα, προτείνονται 5-6 ώρες. Μάλιστα αν η μαρινάδα δεν περιέχει κάποιο εσπεριδοειδές (πχ λεμόνι, πορτοκάλι) ή άλλο όξινο συστατικό όπως το ξύδι, μπορείς να το αφήσεις και όλη την νύχτα – το πολύ μέχρι 24 ώρες. Αν όμως περιλαμβάνεται κάποιο όξινο συστατικό, τότε ισχύει ο γενικός κανόνας- αλλιώς το κοτόπουλο θα γίνει πιο σκληρό και ξηρό.Να αναφέρουμε βέβαια ότι ακόμη και 10-15’ μπορούν να δώσουν έξτρα γεύση στο εξωτερικό του κοτόπουλου.Για τον χρόνο όμως για να μαριναριστεί δεν απαιτείται να κάνεις κάτι επιπλέον. Είναι απλά χρόνος αναμονής. Άρα γιατί να μην το προετοιμάσεις νωρίτερα για πιο γευστικό αποτέλεσμα;
Πώς να το μαγειρέψουμε;
Μετά το μαρινάρισμα, μπορούμε να το μαγειρέψουμε είτε:
Ø Στον φούρνο- προσθέτουμε το κοτόπουλο χωρίς την μαρινάδα σε ένα πυρέξ και ψήνουμε στους 220°C για 15-20’ αναλόγως το μέγεθος των κομματιών, αναποδογυρίζοντάς τα στον μισό χρόνο.
Ø Στο γκριλ- προσθέτουμε το κοτόπουλο χωρίς την μαρινάδα στο γκριλ και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 4-5’ σε κάθε πλευρά.
Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, την μαρινάδα μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε ως σάλτσα, αφού την βράσουμε για τουλάχιστον 3 λεπτά!
Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη;
Κάνουμε τα ίδια βήματα με το όταν θέλουμε να το βάλουμε στο ψυγείο. Αυτό που αλλάζει είναι ότι αν επιλέξουμε τη σακούλα τροφίμων (που αποτελεί κατάλληλη επιλογή) φροντίζουμε να βγάλουμε όσο πιο πολύ αέρα γίνεται για να ναι όσο γίνεται πιο αεροστεγώς κλειστό. Επίσης, στο τελευταίο βήμα αντί να μπει στο ψυγείο, το αποθηκεύουμε στην κατάψυξη. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να περιμένεις να ολοκληρωθεί το μαρινάρισμα στο ψυγείο πριν το αποθηκεύσεις στην κατάψυξη. Για να το μαγειρέψεις, θυμήσου να το βάλεις στο ψυγείο την προηγούμενη νύχτα για να αποψυχθεί.
Και για να έχεις κάποιες ιδέες για μαρινάδες να δοκιμάσεις…
Μαρινάδα Fajitas*
- ¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας (κ.σ.) χυμό λάιμ
- 1 κ.σ. ξύδι
- 1 κουταλάκι του γλυκού (κ.γ.) σκόνη τσίλι
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- 1 1/8 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
- 1 κ.γ. λιωμένο σκόρδο
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 1/8 κ.γ. πιπέρι
- 1 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
Μαρινάδα BBQ*
- ¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
- ¼ φλιτζ. σάλτσα BBQ
- 1 κ.γ. σκόνη τσίλι
- 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- 2 σκελίδες λιωμένο σκόρδο
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 1/4 κ.γ. πιπέρι
Μαρινάδα Λεμονιού*
- ¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1/2 κ.σ. λευκό ξύδι από ρύζι
- 1/2 κ.γ. σκόνη μουστάρδας
- 2 σκελίδες λιωμένο σκόρδο
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
- 2 κ.γ. μέλι
Μαρινάδα Τεριγιάκι*
- 2 κ.σ. ξύδι
- 1/4 φλιτζ. σάλτσα σόγιας
- 1/2 κ.γ. σάλτσα καυτερή sriracha
- 3 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα
- 2 σκελίδες λιωμένο σκόρδο
- 2 κ.γ. τζίντζερ, τριμμένο
Μαρινάδα με Βαλσάμικο*
- ¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 1/4 κ.γ. πιπέρι
- 2 σκελίδες λιωμένο σκόρδο
- 1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
*οι ποσότητες είναι για περίπου ½ φλιτζάνι μαρινάδα, δηλαδή όσο χρειαζόμαστε για 0,5 κιλό κοτόπουλο
Σου προτείνουμε να το δοκιμάσεις και θα απολαύσεις ακόμη περισσότερο το κοτόπουλο ή, αν δεν είσαι και πολύ φαν του τώρα, ποτέ δεν ξέρεις- μπορεί να αλλάξεις γνώμη γι’ αυτό!