Κλινική Διατροφή

Η εξειδικευμένη διατροφική θεραπεία μπορεί να αποτελέσει ‘’φάρμακο’’ στην πρόληψη και την καθυστέρηση της νόσου, την υποχώρηση ή ακόμα και την εξάλειψη των συμπτωμάτων αυτής. 

Τα προγράμματα διατροφής έχουν ως στόχο την καθοδήγηση των ατόμων σχετικά με τις τροφές που είναι καλό να καταναλώνουν, τους προτεινόμενους τρόπους μαγειρέματος καθώς και τον σχεδιασμό κατάλληλου μενού.

Είναι πολύ σημαντικό στην πρώτη συνεδρία να υπάρχουν πρόσφατες εξετάσεις αίματος ώστε το πρόγραμμα διατροφής να μπορέσει να καλύψει τυχόν ελλείψεις ή να σχεδιαστεί ειδική διατροφή για παθολογικές καταστάσεις.

Κάνοντας λήψη του ιατρικού ιστορικού σχεδιάζουμε προγράμματα διατροφικής παρέμβασης για παθήσεις όπως:

  • Χρόνια μεταβολικά νοσήματα (σακχαρώδης διαβήτη τύπου 1 και 2, αντίσταση στην ινσουλίνη, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση)
  • Καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Νεφρολογικές παθήσεις
  • Τροφικές αλλεργίες/ δυσανεξείες
  • Σιδηροπενική αναιμία
  • Παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Αυξημένο ουρικό οξύ
  • Μεταβολικό Σύνδρομο
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Ευερέθιστο έντερο (low FODMAP διατροφή) – Η δίαιτα lowFODMAP είναι ένα πρότυπο διατροφικής διαχείρισης με σκοπό την βελτίωση και ανακούφιση των συμπτωμάτων σε περιόδους έξαρσης.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίας πραγματοποιούνται:

  1. Αξιολόγηση των διατροφικών απαιτήσεων του ατόμου και της φυσικής κατάστασής του.
  2. Δημιουργία εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής, με σκοπό την πλήρη κάλυψη των διατροφικών αναγκών καθώς και την βελτίωση της παθολογικής κατάστασης του ασθενούς.
  3. Επαναλαμβανόμενη παρακολούθηση και παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης.
  4. Επανεκτίμηση, ανά τακτά χρονικά διαστήματα της διατροφικής θεραπείας.