Μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού

Χρησιμοποιώντας το πιο σύγχρονο κι εξελιγμένο όργανο μέτρησης βασικού μεταβολισμού Fitmate μπορείς να μετρήσεις με ακρίβεια το Μεταβολικό Ρυθμό Ηρεμίας.

Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας (RMR ή Resting Metabolic Rate) αντιπροσωπεύει τις θερμίδες που καταναλώνει το σώμα μας για να κάνει τις ζωτικές λειτουργίες του (καρδιακός ρυθμός, λειτουργία εγκεφάλου, αναπνοή). Πιο απλά είναι ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνει ο άνθρωπος ημερησίως όταν είναι ξύπνιος αλλά σε ηρεμία (ανάπαυση). Ο RMR μπορεί να αντιπροσωπεύει το 75% των ενεργειακών αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου.

Είναι μοναδικός για τον κάθε άνθρωπο, είναι αυτό που λέμε το Μεταβολικό αποτύπωμα και χρησιμοποιείται για τον σχεδιασμό ενός εξειδικευμένου προγράμματος διατροφής και άσκησης βασισμένο στις πραγματικές θερμιδικές ανάγκες του εξεταζόμενου.

Η μέτρηση βασίζεται στο γεγονός ότι η οξείδωση της τροφής στο σώμα γίνεται με την κατανάλωση οξυγόνου και την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε αναλογία με την παραγόμενη ενέργεια. Γίνεται μέτρηση δηλαδή της ενεργειακής κατανάλωσης με βάση τον όγκο του εισπνεόμενου οξυγόνου και του εκπνεόμενου CO2.

Με οδηγό μας την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων γνωρίζοντας τον ακριβή βασικό μεταβολισμό δημιουργούμε ειδικά προγράμματα διατροφής, προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε ασκούμενου ή μη ανεξαρτήτως επιπέδου και ηλικίας.

O εξεταζόμενος, κάθεται σε μια πολυθρόνα αναπαυτικά, εφαρμόζεται μια ειδική αποστειρωμένη μάσκα στο πρόσωπο του και εισπνέει και εκπνέει σε συνθήκες απόλυτης ηρεμίας για χρονικό διάστημα 12-15 λεπτά. Η συσκευή μετράει το οξυγόνο που εισπνέει ο εξεταζόμενος καθώς επίσης και το ποσοστό οξυγόνου στην εκπνοή. Βάσει του λόγου αυτού προσδιορίζονται με ακρίβεια τα εξής:

Για τη μεγιστοποίηση της ακρίβειας και εγκυρότητας των αποτελεσμάτων, πριν τη μέτρηση ο εξεταζόμενος θα πρέπει :

 

  • Να μην έχει γίνει κατανάλωση φαγητού, υγρών, καφέ, αφεψημάτων και ροφημάτων για 3-4 ώρες πριν τη μέτρηση.
  • Να μην υπάρχει έντονη σωματική άσκηση (π.χ. γυμναστική, αεροβική, προπόνηση) για τουλάχιστον 4 ώρες πριν τη μέτρηση.
  • Να απέχετε από σκευάσματα που επιταχύνουν τον μεταβολισμό για τουλάχιστον 4 ώρες
  • Να μην έχετε καπνίσει για 1 ώρα