Παιδική – Εφηβική Διατροφη

Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι δυο εξαιρετικά ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες γι αυτό και ο τρόπος αντιμετώπισης της διαταραχής του βάρους τους θα πρέπει να είναι προσεκτικός.

Βάζοντας δυνατά θεμέλια στη διατροφή του παιδιού από νωρίς, το  βοηθάμε  να εξελιχθεί σε έναν υγιή και διατροφικά σκεπτόμενο ενήλικα.

Μέσω της διατροφικής διαπαιδαγώγησης και με διαδραστικο τρόπο  θα βοηθήσουμε ένα παιδί ή έναν έφηβο να καταλάβει την αξία της υγιεινής διατροφής και να υιοθετήσει υγιεινές συνήθειες με σκοπό τη διαχείριση του βάρους του,

Η διατροφική θεραπεία θα πρέπει  να αφορά όλη την οικογένεια. Τα παιδιά δε μπορούν από μόνα τους να αναλάβουν την ευθύνη της καλής διατροφής, γι’ αυτο και οι συνεδρίες  γίνονται μαζί με τους γονείς, όπου συμμετέχουν όλοι μαζί  ενεργά στην λήψη αποφάσεων για τη διατροφή του.

Η διατροφική θεραπεία περιλαμβάνει:

  1. Την αξιολόγηση της ανάπτυξης του παιδιού, με τη χρήση των ειδικών καμπυλών ανάπτυξης παιδιών και εφήβων.
  2. Την διατροφική αξιολόγηση και εκπαίδευση, με τη χρήση εργαλείων όπως το ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων, την ανάκληση 24ώρου, καθώς και διάφορους δια δραστικούς τρόπους.
  3. Την δημιουργία στόχων και υλοποίησης ενός προγράμματος διατροφής, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες του παιδιού.
  4. Την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς των γονέων. Πραγματοποιείται η απαραίτητη διατροφική εκπαίδευση και στους γονείς, έτσι ώστε να γίνουν αυτοί πρώτοι παράδειγμα για τα παιδιά τους και να καταφέρουν να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες που θα ακολουθούν σε όλη τους την ζωή.

Κυρίως στόχος μας είναι η εκπαίδευση των παιδιών αλλά και των γονέων στην υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφικής συμπεριφοράς. Επιπλέον είναι σημαντικό το πρόγραμμα να έχει ως στόχο να δίνει την απαραίτητη ενέργεια στα παιδιά για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών, και όχι την απώλεια βάρους. Βέβαια σε ορισμένες περιπτώσεις όπου η απώλεια είναι απαραίτητη, θα επιτευχθεί με αργό και σταθερό ρυθμό, χωρίς άγχος για το παιδί.