Εγκυμοσύνη και Θηλασμός

Διατροφή κατά τη διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Καθώς η εγκυμοσύνη αποτελεί μία περίοδο σημαντικών αλλαγών στο σώμα και στην ψυχολογία της γυναίκας, η διατροφική υποστήριξη είναι πολύ σημαντική τόσο για την διαχείριση του βάρους, την κάλυψη τον θρεπτικών και ενεργειακών αναγκών όσο και για την επίτευξη των βέλτιστων επιπέδων υγείας. Η διατροφή της εγκύου έχει άμεσο αντίκτυπο τόσο σε εκείνη όσο και στο έμβρυο. 

Υγιεινές διατροφικές συνήθειες στην περίοδο της εγκυμοσύνης φαίνεται να σχετίζονται με ομαλή πορεία κύησης. Αντίθετα, μειωμένο επίπεδο θρέψης φαίνεται να σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο αποβολής ή πρόωρου τοκετού.

Ο ρόλος της διατροφής είναι αρκετά καθοριστικός στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Στόχος μας σε αυτό το στάδιο είναι:

 1. Η διατροφική εκπαίδευση της εγκύου σχετικά με τις ανάγκες της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 2. Η εκτίμηση της κατάστασης θρέψης της εγκύου και η παρακολούθηση της πρόσληψη βάρους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 3. Η δημιουργία ενός πλήρως εξατομικευμένου πλάνου διατροφής το οποίο καλύπτει τις ανάγκες της εγκύου σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη D, ασβέστιο, σίδηρο.
 4. Η επαρκής πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής όπου απαιτείται σε αυτό το στάδιο, σε συνεργασία φυσικά με τον επιβλέπων ιατρό.

Τέλος, μέσω της διατροφής η μητέρα μπορεί να αντιμετωπίσει και ορισμένες παρενέργειες της εγκυμοσύνης, να αποφύγει ασθένειες σχετικά με την κύηση, καθώς και να χάσει πιο εύκολα τα επιπρόσθετο βάρος μετά την εγκυμοσύνη.

Διατροφή και θηλασμός

 Αντίστοιχα, η περίοδος του θηλασμού είναι πάρα πολύ σημαντική για το έμβρυο καθώς παίρνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται μέσω του μητρικού γάλακτος αλλά και για τη μητέρα που θα πρέπει να παράγει ένα ποιοτικό μητρικό γάλα αλλά και να έχει αρκετή ενέργεια για το θηλασμό.

Στην περίοδο του θηλασμού, ειδικά του αποκλειστικού η εξατομικευμένη διατροφή μπορεί να συμβάλλει:

 • στην παραγωγή καλύτερης ποιότητας γάλακτος
 • στην υποστήριξη της θηλάζουσας μαμάς και στη διόρθωση διατροφικών ελλείψεων εξ’ αιτίας της εγκυμοσύνης
 • στην διαχείριση πιθανών εντερικών ενοχλήσεων του βρέφους.
 • στην επαναφορά σε φυσιολογικό βάρος.

 

Στόχος μας σε αυτό το στάδιο είναι:

 1. Η διατροφική εκπαίδευση της μητέρας σχετικά με το ρόλο της διατροφής στην περίοδο του θηλασμού και τα οφέλη του για την ίδια και το βρέφος.
 2. Η διατροφική εκτίμηση της θηλάζουσας.
 3. Η κατάρτιση ενός εξατομικευμένου πλάνου διατροφής με σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια, την επαρκή αλλά και ποιοτική παραγωγή γάλακτος, καθώς και την ασφαλή απώλεια βάρους την περίοδο αυτή.