Φάε αργά – Η σπουδαιότερη διατροφική συνήθεια

Φεβ 12, 2023 | Top Post

Μπορεί να το έχεις ακούσει από κάποιον στο περιβάλλον σου ή να το έχεις διαβάσει σε κάποιο άρθρο ή μπορεί και να το ακούς πρώτη φορά. Όπως και να έχει όμως, το να τρως αργά αποτελεί μια συνήθεια που προσθέτει οφέλη στην υγεία σου, στην καθημερινότητά σου και πηγαίνει τον τρόπο ζωής σου ένα επίπεδο πιο πάνω!

Το να τρως αργά είναι από τις πιο σπουδαίες συνήθειες που μπορείς να αποκτήσεις στην διατροφή σου.

Για να γίνουμε όμως και πιο συγκεκριμένοι, αυτή η συμπεριφορά :

  • Βελτιώνει την πέψη. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι είναι πιο πιθανό έτσι να μασάς το φαγητό σου περισσότερο, δίνοντας την ευκαιρία στο πεπτικό σου σύστημα να κάνει ακόμη καλύτερη δουλειά, απορροφώντας περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
  • Ρυθμίζει την όρεξη. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, για να σου δώσει το σώμα σου σημάδια ότι χόρτασε χρειάζεται να περάσουν περίπου 20 λεπτά. Άρα, έτσι μπορείς να έχεις καλύτερο έλεγχο του πότε έχεις καταναλώσει αρκετό φαγητό, να συνειδητοποιείς πότε φτάνεις στο σημείο να είσαι χορτασμένος.
  • Βοηθάει στο να απολαμβάνεις καλύτερα το φαγητό. Όπως είναι λογικό, τρώγοντας πιο αργά σου επιτρέπει να νιώσεις τις διαφορετικές γεύσεις και υφές του φαγητού που καταναλώνεις, κάνοντας την εμπειρία πιο απολαυστική. Και ποιος δεν θα το ήθελε αυτό;
  • Μπορεί να εφαρμοστεί όποτε και όπου και αν είσαι. Γνωρίζουμε όλοι μας από εμπειρία ότι δεν έχουμε πάντα έλεγχο στο τι τρόφιμα είναι διαθέσιμα να καταναλώσουμε, σε αντίθεση με αυτή τη συνήθεια.

 

Όμως αν και θα θέλαμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη αυτής της συνήθειας, εν τέλει δεν είναι πάντα εύκολο να τρώμε πιο αργά κατά την καθημερινότητά μας. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε ακόμη και αν δεν μπορούμε να την υιοθετήσουμε πλήρως, αλλά για να απολαμβάνουμε τα οφέλη της;

  • Εφάρμοσέ την όταν μπορείς να έχεις περισσότερο έλεγχο και ελευθερία χρόνου.

Μπορεί το πρωινό και το μεσημεριανό να μην μπορείς να το καταναλώσεις με πιο αργούς ρυθμούς, λόγω του πιεσμένου προγράμματος σου. Αλλά μπορεί κατά το βραδινό ή ακόμη και κατά τη διάρκεια μόνο ενός από τα σνακ σου να έχεις τον χρόνο και την ευελιξία να την εφαρμόσεις. Δοκίμασέ το λοιπόν τότε!

 

  • Πρόσθεσε μπουκιές/ στιγμές όπου έχεις επίγνωση τι καταναλώνεις μέσα στα γεύματά σου.

Ακόμη και όταν είναι απίθανο να μην επιταχύνεις τον ρυθμό σου ή να κάνεις και άλλα πράγματα παράλληλα κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, μπορείς απλά κάποιες στιγμές να συνειδητοποιείς το πώς μασάς το φαγητό σου και το πώς αυτό σε κάνει να νιώθεις. Έτσι, προσθέτεις επίγνωση στα γεύματά σου χωρίς επιπλέον χρόνο!

 

  • Ένα λεπτό επιπλέον τη φορά.

Αν δεν μπορείς να καταναλώνεις τα κύρια γεύματά σου μέσα σε 20 με 30 λεπτά,  βελτίωσε το πόσο γρήγορα τρως αυτήν την περίοδο. Αν για παράδειγμα τρως μέσα σε 8 λεπτά, αύξησε τον χρόνο αυτόν κατά ένα λεπτό. Απλό έτσι; Δοκίμασε λοιπόν να αφήνεις το πιρούνι στο πιάτο σου μετά από κάθε μπουκιά, να αναπνέεις και να μασάς το φαγητό λίγο περισσότερο. Αν κατάφερες να φτάσεις στα 9 λεπτά, έφτασες τον στόχο σου για σήμερα!

 

  • Παρατήρησε τι επηρεάζει το ρυθμό που τρως

Για παράδειγμα το μέρος που τρως (πχ. στον υπολογιστή), με ποιόν τρως (κάποιοι άνθρωποι τείνουν να τρώνε υπερβολικά γρήγορα, πότε τρως (το βραδινό μπροστά στην τηλεόραση δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να χαλαρώσεις και να απολαύσεις το φαγητό σου)

 

  • Κλείσε για λίγο τα social media .

Όταν τρως δοκίμασε να απομακρύνεις το κινητό σου για λίγο από το τραπέζι. Θα αρχίσεις να παρατηρείς καλύτερα το φαγητό σου, να συνειδητοποιείς τι και πόσο τρως, πράγμα που θα σε βοηθήσει να χορταίνεις πιο εύκολα και να μην τσιμπολογάς αμέσως μετά το φαγητό.

 

Extra tip! Αν νιώθεις βαρεμάρα με το να τρως πιο αργά, επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι ακούγοντας μουσική – ακόμη και όταν έχει γρήγορο ρυθμό – μπορεί να σε βοηθήσει να τρως πιο αργά.

 

Σε περίπτωση όμως που πιστεύεις ότι δεν μπορείς να υιοθετήσεις αυτή την συμπεριφορά ή και ότι δεν σου ταιριάζει, δεν χρειάζεται να πιέσεις τον εαυτό σου να την κάνεις μέρος της ζωής σου. Αν και ωφελεί τους περισσότερους ανθρώπους, δεν είναι απαραίτητα για όλους και ούτε για κάθε περίοδο της ζωής μας. Αν ισχύει αυτό για σένα, μπορείς να εστιάσεις στο να υιοθετήσεις άλλες πρακτικές/ συνήθειες, όπως το να πίνεις περισσότερο νερό.

Μην αποθαρρύνεσαι. Δοκίμασε το να τρως πιο αργά και αν δεν είναι για σένα, πάμε για άλλες συνήθειες!