Νιώθεις υπνηλία μετά το μεσημεριανό σου γεύμα; 5 tips για να αυξήσεις την ενέργεια σου.

Ιαν 5, 2021 | Top Post

Νιώθεις κουρασμένος μόλις τρως το μεσημεριανό?

Έχεις φτιάξει ένα πολύ ωραίο μεσημεριανό γεύμα και ήρθε η ώρα να φας! Ξαφνικά όμως μετά αισθάνεσαι υπνηλία και κούραση!

Τι συμβαίνει στο σώμα μας;

Μετά από ένα γεύμα, το σώμα μας αρχίζει να δουλεύει πολύ ξεκινώντας με τη διαδικασία της πέψης. Αυξάνεται η ροή του αίματος στο στομάχι και στο έντερο και έτσι το σώμα μας μειώνει την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο. Αυτή η μειωμένη παροχή οξυγόνου σε κάνει να νιώθεις υπνηλία μετά το φαγητό.

Αυτό που τρώμε επηρεάζει επίσης τον τρόπο που αισθανόμαστε: εάν τρώμε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και απλούς υδατάνθρακες (π.χ. ζυμαρικά λευκού αλευριού, λευκό ψωμί), το σώμα μας απελευθερώνει περισσότερη ινσουλίνη. Η ινσουλίνη μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυτό οδηγεί σε χαμηλή ενέργεια και μειωμένη συγκέντρωση.

Εάν θέλετε να είστε πιο δραστήριοι και παραγωγικοί καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα πρέπει να προσπαθήσετε να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης και να τρώτε πιο υγιεινά και ισορροπημένα γεύματα.

 

5 tips για να αυξήσεις την ενέργεια σου μετά από το μεσημεριανό σου γεύμα

1. Καλό Πρωινό

Το πρωινό γεύμα φτιάχνει τη διάθεση σου και σε αποτρέπει από το να πεινάς όλη την ημέρα, κάτι το οποίο μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα ενέργειας σου

 2. Ενυδάτωση

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κούραση, μειωμένη διάθεση και δυσκολία συγκέντρωσης. Ξεκίνησε την ημέρα σου με ένα μεγάλο ποτήρι νερό (είσαι ήδη αφυδατωμένος αφού έχεις μείνει όλη τη νύχτα χωρίς νερό).

Έφαγες παραπάνω στο μεσημεριανό σου γεύμα γιατί νόμιζες ότι πεινάς πολύ? Να είσαι προσεχτικός καθώς πολλές φορές νομίζουμε ότι πεινάμε αλλά στην πραγματικότητα διψάμε.

 3. Κάνε ένα διάλλειμα

Μια μικρή βόλτα έξω μπορεί να κάνει θαύματα μετά το μεσημεριανό γεύμα σου. Ο καθαρός αέρας και η άσκηση παρέχουν στον εγκέφαλο σου αρκετό οξυγόνο. Αν δεν μπορείς να πας έξω, άνοιξε το παράθυρο και πάρε βαθιές ανάσες ή κάνε 20 squats (καθίσματα ) 😊

Σήκω απλά από το γραφείο σου, κάνε ένα διάλλειμα και θα βελτιωθεί η διάθεση σου αλλά και η παραγωγικότητα σου.

 4. Οργάνωσε τους καφεδες σου

Αν νομίζεις ότι πρέπει να πιεις 5 φλιτζάνια καφέ για να ξυπνήσεις, κάνεις λάθος. Ένας και μόνο καφές  μπορεί να διεγείρει την έκκριση αδρεναλίνης. Περισσότερο από ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.  Αν θέλεις ενέργεια, μην περιμένεις να πιεις καφέ πολλές ώρες μετά το μεσημεριανό γεύμα καθώς μπορεί να σε οδηγήσει σε αυπνίες το βράδυ.

5. Φάε μεσημεριανό

Ακριβώς επειδή είσαι κουρασμένος μετά το φαγητό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσεις να τρώς. Δοκιμάσε να φας μικρότερες μερίδες που να περιέχουν θρεπτικά τρόφιμα. Χρησιμοποίησε μικρότερα δοχεία όταν φέρνεις μεσημεριανό από το σπίτι και περίμενε 20 λεπτά πριν ζητήσεις κάτι παραπάνω. Αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεται ο εγκέφαλός σου για να δείξει στο στομάχι σου ότι είσαι γεμάτος. Μπορεί να καθυστερήσεις  το μεσημεριανό σου γεύμα όταν έχεις κάποιο meeting, αλλά προσπάθησε να μην αφήσεις παραπάνω από τέσσερις ή πέντε ώρες χωρίς φαγητό.