Καφές…αγαπημένο ρόφημα για πολλούς από εμάς, το πρωί, μετά το μεσημεριανό, παρέα με φίλους, στο ¨χερι¨, στη δουλειά. Ο καφές είναι δεύτερος σε θέση στην κατανάλωση μεταξύ όλων των ποτών μετά το νερό, και άνθρωποι από όλο τον κόσμο καταναλώνουν περίπου 500 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ ετησίως. Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε τον καφέ, είναι η καφεΐνη. Παρ ’όλα αυτά ο καφές περιέχει και άλλα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία μας.
Οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση καφέ
- Η πρόσληψη 2-3 φλιτζανιών καφέ/ημερησίως θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική κατά των στεφανιαίων παθήσεων, του σακχαρώδη διαβήτη και του καρκίνου.
- Η καφεΐνη συνδέεται με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης τηςνόσου του Πάρκινσον , αλλά μπορεί επίσης και να βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν ήδη, να ελέγχουν καλύτερα τις κινήσεις τους.
- Επιπλέον, 2-3 φλιτζάνια καφέ/ ημερησίως μπορεί να παρέχει σημαντική προστασία από την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.
- Η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού εμφράγματος στους άνδρες.
- Άλλα συστατικά εκτός από την καφεΐνη, όπως το χλωρογενικό οξύ και το καφεϊκό οξύ, έχουν αντιοξειδωτικό χαρακτήρα και η παρουσία τους επιβραδύνει τη διαδικασία της φλεγμονής, παρέχοντας έτσι προστασία από την επίδραση των ελεύθερων ριζών και έναντι της ενδοθηλιακής βλάβης.
- Η κατανάλωση καφέ μπορεί να αναστείλει τη φλεγμονή και έτσι να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και άλλων φλεγμονωδών ασθενειών σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
- Η χρόνια κατανάλωση καφέ μειώνει την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων και την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη του πλάσματος σε υγιείς άνδρες. Αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να συμβάλλουν στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.
Υπάρχουν αρκετές επιλογές όταν πρόκειται για καφέ, και ανάλογα την επεξεργασία, διαμορφώνονται και οι θερμίδες:
- Καφές φίλτρου (2 kcal)
- Espresso, Στιγμιαίος, Ελληνικός καφές (3 kcal)
- Americano (5kcal)
- Cappuccino (115 kcal)
- Latte (150 kcal)
- Caramel Machiato (240 kcal)
- Mocha (310 kcal)
Παρατηρούμε ότι η θερμίδες του σκέτου καφέ είναι αμελητέες, και αυξάνονται όταν ο καφές γίνεται πιο ‘’περίπλοκος’’. Οτιδήποτε επιπλέον προσθέσουμε, οι θερμίδες αυξάνονται ως εξής: 1κ.γ. ζάχαρη (20 kcal), 15ml γάλα (20 kcal), 1κ.σ. σιρόπι (20 kcal), 1κ.σ. σαντιγί (52 kcal).
Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν πρέπει να καταναλώσουμε ξανά τίποτα από τα παραπάνω; ΟΧΙ βέβαια! Καλό θα ήταν όμως η κατανάλωσή τους να είναι περιορισμένη και να γίνεται συνειδητά. Η κατανάλωση καφέ καθημερινά βοηθάει να αισθανθούμε πιο δυναμωμένοι και να βελτιώσουμε την φυσική μας κατάσταση.
Απόλαυσε λοιπόν, ουσιαστικά τα αρώματα του καφέ, χωρίς επιπλέον γλυκαντικά, τα οποία εκτός από το θερμιδικό περιεχόμενο, σίγουρα αλλοιώνουν και την γεύση του.