Υλικά για 30 μελομακάρονα:
▪︎ 400γρ. αλεύρι ολικής
▪︎ 1 κ.γ baking powder
▪︎ 4κ.γ κανέλα
▪︎ 1/2 κ.γ μαγειρική σόδα
▪︎ 1/4 κ.γ σκόνη γαρύφαλλο
▪︎ 1/2 κ.γ μοσχοκάρυδο
▪︎ 25 γρ. καρύδια
▪︎ 1 κ.σ κονιάκ
▪︎ 240 ml χυμό πορτοκάλι
▪︎ 100 ml ελαιόλαδο
▪︎ ξύσμα από ένα πορτοκάλι ακέρωτο
Για το σιρόπι:
▪︎ φλούδα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι
▪︎ 1 stick κανέλα
▪︎ 200 ml μέλι
▪︎ 200 ml νερό
Εκτέλεση :
1. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, το μέλι, τις φλούδες και το ξύλο κανέλας και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για πεντε λεπτά και έπειτα το αφήνουμε να κρυώσει.
2. Βάζουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το κονιάκ, το ξύσμα, τα μπαχαρικά και το χυμό πορτοκαλιού ανακατεμένο μαζί με τη σόδα. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
3. Προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη και λαδερή.
4. Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα βάζουμε ταψί περασμένο με λαδόκολλα. Τα πατάμε ελαφρά με ένα πιρούνι.
5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά.
6. Όσο είναι ζεστά τα περνάμε από το κρύο σιρόπι και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.
7. Τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
Εναλλακτικα μπορείς να τα καλύψεις και με μαύρη σοκολάτα!
Καλή απόλαυση!😉