Οικογενειακά γεύματα και οφέλη για το παιδί.

Οκτ 19, 2023 | Top Post

Πόσο συχνά τρώτε όλοι μαζί ως οικογένεια;  

Τα οικογενειακά γεύματα είναι σημαντικά για τα παιδιά μας αλλά και για εμάς. Όμως, η μέση ελληνική οικογένεια με παιδιά γευματίζουν όλοι μαζί το πολύ 3-4 φορές την εβδομάδα.  

Οι απαιτητικοί ρυθμοί της εργασίας που μπορεί να μειώσουν τον χρόνο που έχουμε διαθέσιμο καθημερινά αλλά και την ενέργεια για ουσιαστική επικοινωνία με τα μέλη της οικογένειας μας, οι δραστηριότητες που μπορεί να έχουν τα παιδιά μετά το σχολείο, η τεχνολογία που μας αποσπά από το να συζητήσουμε όταν είμαστε σπίτι το κάνουν όλο και πιο δύσκολο. 

Ωστοσο, αξίζει να προσπαθήσουμε για περισσότερα γεύματα όλοι μαζί μέσα στην εβδομάδα καθώς τα οφέλη είναι πολλαπλά. 

Διατροφικά οφέλη 

Οι γονείς κατά τη διάρκεια των οικογενειακών γευμάτων μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπα και να μεταδώσουν υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές στα παιδιά. Κάποιες βασικές είναι η δοκιμή νέων τροφών και να σταματούν να τρώνε όταν έχουν χορτάσει.  

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά έτσι μαθαίνουν να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά και παράλληλα λιγότερες ανθυγιεινές τροφές (πχ τηγανητά τρόφιμα, αναψυκτικά). Άρα πιο εύκολο να ακολουθούν υγιεινή και θρεπτική διατροφή! 

Με αυτόν τον τρόπο, είναι κιόλας πιο πιθανό τα παιδιά να έχουν υγιές σωματικό βάρος και καλύτερο έλεγχο αυτού.  

Προσωπικότητα του παιδιού 

Ακόμη και πριν από τα γεύματα, το να συμμετέχουν στην προετοιμασία βοηθάει στο να μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα αλλά και να συνεργάζονται. Από το να πλύνουν τα λαχανικά ή να ανακατέψουν τα υλικά (για πιο μικρές ηλικίες), μέχρι και να στρώσουν το τραπέζι ή να βοηθήσουν πιο ενεργά στο μαγείρεμα (για μεγαλύτερα παιδιά). Κατά τη διάρκεια των οικογενειακών γευμάτων φροντίστε να υπάρχει θετικό κλίμα και ευκαιρία για συζήτηση. Να μπορούν τα παιδιά να μιλήσουν για τη μέρα τους, να εκφράσουν ελεύθερα την άποψή τους, αλλά και να μάθουν να ακούν όταν μιλούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. 

Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά γίνονται πιο κοινωνικά και η αυτοπεποίθησή τους αυξάνεται αφού νιώθουν ότι ακούγεται η άποψή τους. 

Δέσιμο μεταξύ των μελών της οικογένειας 

 Μιας και μέσω των οικογενειακών γευμάτων προωθείται η ανοιχτή επικοινωνία, τα παιδιά είναι πιο εύκολο να μοιραστούν όσα μπορεί να τα προβληματίζουν συναισθηματικά και κοινωνικά. Νιώθουν πιο κοντά με όλα τα μέλη της οικογένειας και άρα αυτό επηρεάζει έντονα την καθημερινότητά τους και τις αποφάσεις τους. Κι αυτό γιατί η ασφάλεια και το να έχουν κάποιον δίπλα τους που να είναι εκεί για εκείνα τους δίνει τη σταθερότητα για να πάρουν αποφάσεις στην ζωή τους. 

Ψυχική ανθεκτικότητα 

Τι σημαίνει αυτό; Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να προσαρμοστούν θετικά μετά από ένα δυσάρεστο γεγονός και να ανακάμψουν, όταν τα οικογενειακά γεύματα είναι πιο συχνά. Αυτό είναι συνέπεια και όλων των προαναφερόμενων θετικών επιδράσεων που έχουν στα παιδιά. Εν τέλει, αυτό συνδέεται και με το να εμφανίζουν λιγότερες βίαιες συμπεριφορές αλλά και να μαθαίνουν να έχουν καλύτερο αυτοέλεγχο. 

Έχοντας γνωρίσει τα πιο σημαντικά οφέλη που έχει το να γευματίζει συχνά όλη η οικογένεια μαζί, ερχόμαστε στο ερώτημα: και τώρα τι; Πώς μπορούμε να αυξήσουμε τη συχνότητα των οικογενειακών γευμάτων; 

 Συμβουλές για συχνότερα οικογενειακά γεύματα 

  • Σημαντικό είναι ότι η αύξηση μπορεί να γίνει σταδιακά. Δηλαδή αν τώρα γίνονται 2 οικογενειακά γεύματα την εβδομάδα, μπορείτε να τα αυξήσετε στα 3 αρχικά, με στόχο τα 7 εβδομαδιαίως. 
  • Θυμηθείτε ότι οικογενειακό γεύμα δεν χρειάζεται να είναι το μεσημεριανό ή βραδινό, αλλά και το πρωινό ή αν ο χρόνος είναι ακόμη πιο περιορισμένος κάποιο από τα σνακ. 
  • Οι περισπασμοί κατά το γεύμα μειώνουν τα οφέλη για τα παιδιά. Οπότε η τηλεόραση, το κινητό, το tablet ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή καλό είναι να είναι μακριά από το τραπέζι και να εστιάζετε στην συζήτηση. Μοιραστείτε θετικά συμβάντα από την μέρα σας (πχ κάτι καλό που έκανε κάποιος για εσάς ή το αντίστροφο). Ρωτήστε τα παιδιά σας τι ενδιαφέρον έγινε στην δική τους μέρα.  
  • Για να γίνει το οικογενειακό γεύμα, καλό είναι να το προγραμματίστε από πριν. Δείτε πότε υπάρχει κενό στο πρόγραμμα όλων των μελών της οικογένειας. Φροντίστε να έχετε ψωνίσει και να ξέρετε τι να μαγειρέψετε από πριν ή και να το έχετε ήδη μαγειρεμένο από  προηγούμενη μέρα. 
  • Τα παιδιά, αλλά και εσείς, είναι σημαντικό να πεινάνε την ώρα των οικογενειακών γευμάτων. Διαφορετικά χάνει το νόημα του γεύματος και πιθανόν και κάποια οφέλη που είπαμε πριν. 
  • Εξηγήστε τα οφέλη στα παιδιά με απλά λόγια. Έτσι, και εκείνα θα έχουν μεγαλύτερο ενθουσιασμό και θα ανυπομονούν για το επόμενο οικογενειακό γεύμα.  
  • Προσπαθήστε το όλοι μαζί. Μπορείτε να το δείτε και ως πρόκληση. Έτσι μπορούν να συμμετέχουν όλα τα μέλη της οικογένειας είτε στα ψώνια, στο μαγείρεμα ή στο στρώσιμο του τραπεζιού ή και σε όλα! 

Κάπως έτσι μπορούμε να περάσουμε περισσότερο ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μας. 🙂