Πόσο συχνά πρέπει να ζυγίζεστε;

Φεβ 15, 2024 | Top Post

Αποφασίζετε ότι είναι ώρα να κάνετε μια συντονισμένη προσπάθεια για να χάσετε βάρος. Ξεκινάτε να ασκείστε και ακολουθείτε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής. Το πιθανότερο είναι ότι έχετε μια δική σας ζυγαριά στο σπίτι, πράγμα που σημαίνει ότι έχετε πρόσβαση στο να γνωρίζετε πόσο ζυγίζετε όποτε εσείς επιθυμείτε. Παρόλο που η ζυγαριά είναι εκεί και είναι έτοιμη για χρήση όποτε θέλετε, πόσο συχνά πρέπει να ζυγίζεστε;

Αν δεν έχετε χάσει κιλά, τι σκέφτεστε να κάνετε; Να συνεχίσετε με το πρόγραμμα άσκησης και διατροφής; Ή να τα παρατήσετε και να επιστρέψετε σε αυτό που κάνατε πριν; Ή μήπως είναι καλύτερα να ξεκινήσετε να περιορίζετε το φαγητό ακόμη περισσότερο ως μια προσπάθεια να χάσετε πιο γρήγορα βάρος;

Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικές και λογικές αντιδράσεις στην έλλειψη επιτυχίας. Η απώλεια βάρους, η συντήρηση ή η αύξηση μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Η ζυγαριά μπορεί να είναι δύσκολη στη διαχείριση. Τι πραγματικά σας λέει αυτός ο αριθμός για την υγεία σας;

Τι δείχνει το βάρος σας;

Ο αριθμός που βλέπετε στην κλίμακα είναι το άθροισμα της άλιπης μάζας του σώματός σας, που περιλαμβάνει μυς, όργανα, οστά και υγρά όπως νερό και αίμα, και του λιπώδης ιστού, δηλαδή το λίπος. Το βάρος σας δεν σας λέει τίποτα για το πόσο υγιείς είστε, εάν είστε όμορφοι, ή αν αξίζετε τη θέση στη δουλειά.

Η ζυγαριά αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα;

Εάν ξεκινάτε ένα ταξίδι για να βελτιώσετε την υγεία σας, υπολογίστε εάν η απώλεια βάρους πρέπει να είναι μέρος αυτού του ταξιδιού. Μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία σας μέσω της διατροφής και της άσκησης χωρίς απαραίτητα να χάσετε βάρος. Εάν όμως αυτό που επιθυμείτε είναι η απώλεια βάρους, πρέπει να συνειδητοποιήσετε πως αφορά μια μακροπρόθεσμη διαδικασία. Η ζυγαριά μπορεί να ανεβαίνει και να κατεβαίνει, για αυτό μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε εάν η ζύγιση θα βοηθήσει ή θα βλάψει τις προσπάθειές σας.

Εδώ είναι ένα άλλο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη εάν θέλετε να χάσετε βάρος. Σε περίπτωση που ανεβείτε στην ζυγαριά και το βάρος σας είναι αυξημένο δεν είναι απαραίτητο να έχει αυξηθεί το λίπος ή ακόμα και να έχει αυξηθεί λίγο, τα κιλά που δείχνει η ζυγαριά συμπεριλαμβάνουν και τον άπαχο ιστό, μέσω της προσθήκης μυϊκής και οστικής μάζας.

Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας είναι: «Το να ζυγίζομαι καθημερινά θα με βοηθήσει ή θα με βλάψει ; Μήπως όμως ακόμα και μια μικρή αύξηση βάρους σας χαλάει τη διάθεση; Ή μήπως είστε πάρα πολύ ενθουσιασμένοι που βλέπετε ότι έχετε χάσει 1 κιλό; Εάν οι καθημερινές ζυγίσεις επηρεάζουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά σας, τότε ίσως θελήσετε να αναθεωρήσετε το πόσο συχνά να ζυγίζεστε. Ο αριθμός στη ζυγαριά δεν πρέπει να έχει τη δύναμη να υπαγορεύει τη διάθεσή σας, τα γεγονότα της ημέρας ή τη συνολική ποιότητα ζωής σας — είναι απλώς ένας αριθμός.

Θα μπορούσε το ζύγισμα να είναι ευεργετικό;

Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η συχνότερη αυτοζύγιση συσχετίστηκε με φτωχότερη αυτοεκτίμηση καθώς και με αρνητικό αντίκτυπο στην αξιολόγηση του σώματος, όπως η εικόνα του σώματος και η σωματική δυσαρέσκεια. Και παρόλο που τα αποτελέσματα ήταν μικτά, η ανασκόπηση έδειξε επίσης ότι οι μελέτες έχουν καθορίσει ότι ορισμένα άτομα θα υποφέρουν από μεγαλύτερη κατάθλιψη και άγχος εάν ζυγίζονται συχνά καθώς και έξαρση διαταραγμένων διατροφικών σκέψεων και συμπεριφορών.

Όμως αυτό που θα έπρεπε να γνωρίζετε είναι πως οι διακυμάνσεις βάρους είναι συχνές και φυσιολογικές, διότι το βάρος σας καθορίζεται από διάφορους παράγοντες.

Τι προκαλεί την αυξομείωση του βάρους σας;

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους αυξάνεται το βάρος είναι:

  • Περίσσεια νατρίου:

Το αλάτι κάνει το σώμα σας να συγκρατεί νερό, ειδικά αν δεν έχετε συνηθίσει να τρώτε μεγάλη ποσότητα. Για αυτό τον λόγο είναι πιθανό μετά από ένα αλμυρό γεύμα να νιώθετε πρησμένοι.

  • Φάρμακα:

Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντισυλληπτικά, οι ορμόνες, η κορτιζόνη, τα αντικαταθλιπτικά, τα φάρμακα κατά του καρκίνου, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών και κατά συνέπεια αύξηση βάρους. Μάλιστα κάποια φάρμακα από τα παραπάνω ανοίγουν και την όρεξη.

  • Ορμόνες:

Οι γυναίκες κατά την διάρκεια εμμηνορυσιακού τους κύκλου, μπορεί να αυξήσουν το βάρος του από 3 έως 5 κιλά, λόγω κατακράτησης. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δημιουργείται η λαχτάρα για περισσότερα γλυκά ή αλμυρά τρόφιμα από το συνηθισμένο και αυτές οι επιπλέον θερμίδες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, πάλι λόγω κατακράτησης και όχι λόγω αύξησης λίπους.

  • Έλλειψη ύπνου

Η έλλειψη ύπνου μειώνει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό και προκαλεί αύξηση του βάρους. Οι λίγες ώρες ύπνου επιφέρουν αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες, ευνοώντας την κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά. Η γενική σύσταση είναι να κοιμόμαστε 8 ώρες και να ξεκινά ο ύπνος μας πριν τις 12.

  • Περιεχόμενο στομάχου:

Η άπεπτη τροφή μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους. Εάν φάγατε αργά το βράδυ ή ζυγίζεστε διαφορετική ώρα της ημέρας, η ποσότητα τροφής στο έντερό σας μπορεί να κάνει τη διαφορά στο βάρος σας.

  • Άλλες αιτίες αύξησης βάρους:

Τα ταξίδια, το αλκοόλ, ο μυϊκός πόνος και το άγχος μπορούν επίσης να προκαλέσουν προσωρινές αλλαγές στο βάρος.

  • Αιτίες μείωσης βάρους:

Υπάρχουν επίσης φορές που το βάρος σας μπορεί να μειωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας ή κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Οι απώλειες προκαλούνται συχνότερα από ασθένεια που περιλαμβάνει έμετο ή διάρροια ή προσωρινή αφυδάτωση. Επιπλέον, όταν μερικοί άνθρωποι έχουν πολύ άγχος, δεν μπορούν να φάνε και το βάρος θα πέσει μέχρι να υποχωρήσει το άγχος.

Συμπερασματικά λοιπόν, καταλαβαίνουμε πως το ζύγισμα δεν μας βοηθάει κάπως. Είμαστε άνθρωποι και όχι ρομπότ. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η υγεία μας που μας δίνει ζωή, και όχι ένας αριθμός. Εστιάστε στο πως νιώθετε με τα ρούχα σας, πως αποδίδετε στη γυμναστική, πως είναι ο ύπνος σας το βράδυ. Αυτός μπορεί να είναι ένας έγκυρος τρόπος προσέγγισης, διότι η υγεία είναι πολλά περισσότερα από έναν αριθμό στη ζυγαριά. Οι άνθρωποι είναι ομορφότεροι όταν είναι ευτυχισμένοι και χαμογελαστοί.